ZATERDAG 10 MEI // FOLK FUSION FEEST // 19:30 // 5 EURO

Het Folk Fusion Feest staat in het teken van o.a. Bretagne, Ierland en Schotland met optredens van bands en muzikanten uit Frankrijk, Groot Brittannië, België en Nederland. Rode draad: Keltische Muziek.

BELLE GERMAINE (FR) - 23.00u

Uit de Vallée Noire, hartje Frankrijk, inviteren we het zeskoppige Belle Germaine waarvan de naam een Keltische dans betekent. Een dans die het gezelschap al vanaf hun kinderperiode samen instrumentaal leerden beheersen. Met Fred Pasquet (o.a. gitaar en zang) als charismatische frontman gebruikt de band een arsenaal aan instrumenten waaronder bas, percussie, bagpipe, viool, fluit, saxofoon, accordeon, draailier en meer. Na veel inspiratie en live ervaring ontstond een eigen repertoire en drie albums. De band, die een reunie viert in Nederland, heeft in een groot deel van Frankrijk bekendheid verworven, als support voor de bekende Spaanse band ‘Celtas Cortos’ en ‘Kent’, maar vooral ook door veel te spelen: van Bretonse pubs tot grote festivals. Daarbij toveren zij de sfeer steevast om tot een energiek ”Fest Noz”. Naast veel eigen werk zijn er bijzondere interpretaties: oude chansons van Jacques Brel of Brassens, hedendaagse rock van Louise Attaque of Noir Désir, zonnige Mestiza ala Manu Chao tot onvermijdelijke Ierse pub-meebrullers als Dirty Old Town. Speciale rollen zijn er voor o.a. Raphaël Bellet (Les Genoux).

LIGUSTER (BE) - 21.30u

Liguster bestaat uit een bijzondere fusie van talenten: multi-instrumentalist René Krol (o.a. bouzouki, mandoline, mandocelle, gitaar, diatonische accordeons uit verschillende landen zoals Ierland, Baskenland en Bretangne) heeft een indrukwekkende staat van dienst: Europese tournees, studiowerk, theater, dansproducties… René speelt met Navenant, Cairn O Mhor, Oisin, Tom Acton, Moragh, The Frog’s Wedding., Moragh en Liguster. Marianne Wynen komt als violiste voort uit de befaamde Belgische Vioolschool, doch was altijd al verbonden met folkmuziek. Marianne kent binnen het klanklabyrint alle poorten; van heerlijk ingetogen tot heftig en intens en is thuis in de Ierse tradities dankzij persoonlijke leermeesters Jerry O’Connor en Kevin Mac Kee. Momenteel toert Marianne internationaal met haar eigen band Tiili en de formatie Moragh. Gitarist Gerard Braun speelde fusion (Spellbound), jazz (Strange Currency), klassiek (Tilburgs Gitaarensemble) en oosteuropese muziek (Pendel). Maar deelt sinds de vroege 90’s liefde voor Ierse muziek. Van het spelen op het ‘Milennium Festival for Traditional Irish Music’ in Ierland tot lid van de band Gweedore… En dan is er Helga Buitelaar, de klassiek geschoold fluitiste die zingt en schrijft voor het Jazz-duo Ravell en haar eigen cabaretprogramma heeft. Ze organiseert muziekprojecten op scholen, heeft haar eigen lespraktijk en is bij talloze formaties gastmuzikante, zoals bij de middeleeuwse vermaakgroep Slag en de stoot, ook op Folkwoods te bewonderen.

SWAELUWE (NL) - 20.00u

Swaeluwe bestaat uit volksmuzikanten die muziek spelen vanuit de aarde en trillingen in de lucht teweeg brengen die op het publiek neerdalen vanuit steeds nieuwe invalshoeken. Nieuwe composities en arrangementen die soms vertrouwd fusion en soms nauwelijks hoorbaar jazzy zijn. Keltische muziek waarnaar niet alleen geluisterd maar ook op gedanst kan worden, De dwingende maat van de ‘kan ha diskan’, getransformeerd naar een mengeling van gwerzen en traditionele Europese volksdansen zoals de scottish en de bourrée. Deze oeroude dansen worden door de ritmische combinatie van Keltische harp en de gitaar (e,a,d,g,b,e stemming) uitgelokt en de diatonische (g,c,#) accordeon en draailier geven hieraan adembenemende wendingen…

Er zijn aanvullende acoustische optredens (oa Jay T. Woodpecker (UK), en de internationale dj's draaien alles tot in de late uurtjes naadloos aan elkaar met folk in het kwadraat: Een wilde rit rond wereldse dansmuziek…

Folk Fusion Feest, 10 mei in Rootz: Q de Palmelaan, Leerdam

Route:

http://www.rootzleerdam.nl/route

Meer info:

http://www.rootzleerdam.nl/rootz2006/programma/2008/01/06/live-belle-germaine