Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Bretonse groep Gwezel op tournee

  • Dimitri

    Gwezel : toernee in Nederland

    De Bretonse muziekgroep Gwezel is recentelijk opgericht, maar bestaat uit vier professionele multi-instrumentalisten (Dimitri Boekhoorn, Aurélien Danielo, Erwan Sauvée en Pauline Breger) met veel speelervaring en een grondige kennis

    van de Keltische muziek.

    Ze spelen voornamelijk Ierse, Bretonse, Schotse en Galicische muziek, aangevuld met eigen composities, originele arrangementen van traditionele muziek en invloeden van ?Wereldmuziek?. Het instrumentarium is veelzijdig en de verschillende combinaties geven een tamelijk unieke kleur aan hun muziek: zang, gitaar, harmonica, basgitaar, harpen (Keltische-Barokharp, middeleeuwse Ierse harp - Clairseach), fluiten, doedelzak, piano, djembe, udu, derbouka, en andere vrij verrassende percussie.

    Zaterdag 18 februari spelen ze op het festival van de Gorcumse folkbende, van 20.00 tot 24.00 uur, met de groep Drieërlei in het voorprogramma. Ze hebben enkele Bretonnen uitgenodigd om te komen dansen tijdens het concert.

    Meer Info over het festival op www.folky.org.

    Meer info over de groep op de tweetalige websites: www.harpe.canalblog.com en www.danieloboekhoorn.canalblog.com

    Op zaterdag 18 febr.en zondag 19 febr. organiseert Dreamharps een Bretonse dansstage met afsluitend een concert van de Bretonse groep Gwezel. Deze tweetalige, frans en nederlands, stage (of workshop), is een inleiding in de bekende Hanter-Dro, An-Dro, maar vooral de minder bekende Bretonse dansen zoals: En avant deux en Rond de st.Vincent. De stage is geschikt voor jong en oud en voor beginners en gevorderden, net zoals de dansavonden in Bretagne zelf.

    Tijdens de dansles, met muzikale begeleiding, zal de oorsprong van de dansen worden uitgelegd.

    DAGPROGRAMMA: 18 en 19 februari 2006.

    Inschrijving en contante betaling vanaf 9.30 uur.

    Aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur.

    Gezamelijke lunch verzorgd door Dreamharps.

    Vervolg 14.00 uur tot 17.00 uur, met afsluitend concert.

    Prijs per dag inclusief lunch en consumpties: 35 euro.

    Opgeven bij Ans van der Harten dreamharps@wanadoo.nl

    www.dreamharps.nl

  • Dimitri

    GWEZEL IN NEDERLAND AUGUSTUS 2007

    Gwezel (Bretonse groep, keltische muziek met Dimitri Boekhoorn op harpen, fluiten, gaita) :

    Gwezel : toernee in Nederland

    Aurélien Danielo (uit Bretagne) en Dimitri Boekhoorn (geboren in Nederland, maar woonachtig in Bretagne) hebben drie jaar geleden de groep Gwezel opgericht. Aurélien is gediplomeerd muzikant en Dimitri schrijft een internationaal proefschrift (Rennes / Cork) over de middeleeuwse Keltische literatuur, naast zijn bestaan als muzikant. Inmiddels spelen ze als duo, trio en kwartet. Het duo is tot tweemaal toe uitgenodigd met de Galicische muzikant Carlos Nunez te spelen en zijn geselecteerd voor de Kan Ar Bobl ‘Volkszang’, een Bretons muziekconcours.

    De Bretonse muziekgroep Gwezel bestaat nu uit drie professionele multi-instrumentalisten (Dimitri Boekhoorn, Aurélien Danielo, Erwan Sauvée, en soms een of meerdere gastmuzikanten) met veel speelervaring en een grondige kennis van de Keltische muziek. Ze spelen voornamelijk Ierse, Bretonse, Schotse en Galicische muziek, aangevuld met eigen composities, originele arrangementen van traditionele muziek en invloeden van “Wereldmuziek”. Het instrumentarium is veelzijdig en de verschillende combinaties geven een tamelijk unieke kleur aan hun muziek: zang, gitaar, harmonica, oud, harpen (Keltische-Barokharp, middeleeuwse Ierse harp - Clairseach), fluiten, doedelzak, piano, djembe, udu, derbouka, en andere vrij verrassende percussie. Ze komen in augustus 2007 als trio naar Nederland (zie hieronder).

    Toernee in Nederland, 3-11 augustus 2007

    3-5 augustus op het Castlefest, Keukenhof te Lisse

    In de week van 6 tot 9 augustus worden er concerten gepland o.a. in Den Bosch, en ook een harp- en bretonse dansworkshop (meer details volgen spoedig op www.harpe.canalblog.com)

    Donderdagavond 9 augustus 2007, concert in : Pub and restaurant The Irish Cottage, Verlaat 4, Oude Niedorp, 0226 – 421486, www.theirishcottage.nl.

    Vrijdagavond 10 augustus en zaterdagmiddag 11 augustus concerten op het Folkwoodsfestival te Eindhoven

    Hier volgt een uitleg van de Bretonse naam van de groep: Gwezel is een Bretons bijvoeglijk naamwoord met de betekenis ‘mooi’. Dit keltische woord is reeds in de middeleeuwen op papier gezet : in het Oorkondenboek van Kemperle (Quimperlé op z’n Frans) uit 1029 vindt men insulam Guedel, letterlijk Mooi-Eiland, Belle-Ile (de Franse naam van het grootste Bretonse eiland, dat in het Bretons Ar Gerveur wordt genoemd). Deze vorm, evenals de Welse variant gwyddol komt voort uit het Keltisch-Brits *widilis. Bij toeval kennen we ook de Gallische naam van het Bretonse eiland: Uindilis (vierde eeuw), een vorm die erg dicht bij het Brits staat. In de latere middeleeuwen vinden we Guezel (1146) en de huidige schrijfwijze is Gwezel.

    Bovendien is er een homoniem in het Bretons (gelijkluidend woord met een andere betekenis) : Gouezel ‘Iers, Schots, Gaelisch’, een mooie woordgrap…

    Na dit technische verhaal de interpretatie: De groepsnaam Gwezel is een eerbetoon, zowel aan het ‘Mooie-Eiland’, als aan de andere Keltische gebieden. Deze naam symboliseert de muziek van de groep die zich geïnspireerd voelt door de Keltische muziek; overigens komt een van de leden, Aurélien, uit …. Belle-Ile!

    Tweetalige websites van de groep: www.harpe.canalblog.com en www.danieloboekhoorn.canalblog.com

    Contact: dimitri10000@hotmail.com

  • erik

    hallo,hoorde vannacht op radio 1 om 4u10 eric marshon?,wat eenprachtige muziek!! mooi taaltje ook.gaan jullie nog weer touren,ben wel benieuwd,groeten