Persbericht / Oktober 2010

Cd ‘The Hill of Women - a selection of Celtic music & poetry’

De Nederlandse fluitist Jules Bitter heeft in samenwerking met de in Breda woonachtige Ierse schrijver/singer-songwriter Tom Acton een nieuwe Cd geproduceerd: ‘The Hill of Women - a selection of Celtic music & poetry’.

Tom Acton draagt voor uit eigen werk en dat van W.B.Yeats en daarnaast is er nog een anoniem gedicht uit de 12e eeuw ‘The Old Woman of Beara’.

Nadat Tom in 2001 deel had genomen aan een poetry project van de Oscar Wilde School, werden enkele van zijn gedichten opgenomen in een bekende bloemlezing van Ierse dichters. Als singersongwriter heeft hij jarenlang in binnen- en buitenland opgetreden, en hij heeft twee Cd’s gemaakt met eigen teksten en muziek: ‘Dark River Tumbling’ (2006) en ‘Down the Irish Gravel Road’. (2008)

Fluitist Jules Bitter (dwarsfluiten/whistles) staat garant voor de toepasselijke en sfeervolle Keltische achtergrondmuziek op deze Cd.

Daarnaast speelt deze in Zeeland woonachtige fluitist ook de nodige pure instrumentale sets en hij wordt daarbij bijgestaan door bevriende gastmuzikanten waaronder ‘special guests’ David Munnelly, de Ierse buttonaccordion virtuoso die o.a. met de Chieftains en De Dannan heeft gespeeld, en de Vlaamse gitarist Philip Masure, die o.a. bekend is van de groepen Urban Trad en Comas.

Andere gastmuzikanten zijn Zara Roberts (harp) en Rob Bitter (keyboard).

Jules heeft recentelijk een audio-visuele methode voor de Ierse tinwhistle op de markt gebracht (Ned/Eng) en tussen 2002 en 2008 maakte hij enkel Cds:

‘Druid Dance’, ‘Nehalennia Suite’, ‘Neeltje en Zoutbaard’ (verhaalcd), ‘The Irish Beat Conductor’.

‘The Hill of Women’ is een sfeervol en tamelijk uniek Keltisch klankbeeld en blijft vanwege de treffende muzikale omlijsting van de voorgedragen gedichten ook boeiend en afwisselend.

In de gekozen teksten staat o.a. het magische Ierse landschap en zijn invloed op de beleving en waarnemening centraal, en Acton weet ook treffend de sfeer van enkele bekende oude plaatsen te verwoorden.

Vanwege de combinatie van de teksten met de muziek kan men deze Cd terecht zien als een modern werkstuk in de oude Ierse ‘Bardische’ traditie.

In het full color Cd-boekje met 12 paginas wordt de nodige achtergrondinformatie over dit Cd-project en de 17 tracks gegeven.

De bekende radiopresentator Johnny Coppin (BBC Radio) omschreef ‘The Hill of Women’ als volgt:‘An album of moving music and poetry that really captures the spirit of Ireland’.

The Hill of Women heeft 17 tracks en een totale speelduur van 47:10

De CD is te bestellen ( € 15,- excl. verzendkosten) via onderstaande websites,

en tevens is een Mp3 download van het album mogelijk:

www.whistle-flute.com